گانت چارت

از دید دکتر ماکان آریا پارسا گانت چارت یک نمودار بسیار موثر برای برنامه ریزی و مدیریت پروژه است. با کمک این نمودار می توان فعالیت های یک پروژه را به خوبی مدیریت نمود. به طور کلی طراحی نمودار گانت به گونه ای می باشد که فعالیت ها، تاریخ شروع، تاریخ پایان، موقعیت و مدت پروژه را به نمایش می گذارد. با استفاده از این نمودار به راحتی می توانید زمان و نحوه انجام فعالیت های مختلف را مدیریت نمایید. شاید به همین دلیل است که تمامی مدیران موفق از gantt chart برای برنامه ریزی کسب و کار خود استفاده می نمایند. به همین منظور در ادامه قصد داریم شما را با معنی گانت چارت و هر آنچه نیاز است در رابطه با این نمودار بدانید، به طور کامل آشنا کنیم.

نمودار گانت چارت چیست؟

معنی گانت چارت از نام اولین ابداع کننده آن گرفته شده است. هنری گانت اولین فردی بود که توانست نمودار گانت را به شکل اصولی ارائه دهد. این نمودار میله ای بهترین ابزار مدیریت پروژه می باشد که می تواند وظایف مختلف را به خوبی برنامه ریزی نماید. تکمیل این نمودار در نهایت یک تصویر ارائه می دهد که تمامی فعالیت ها و پیگیری های پروژه را به نمایش می گذارد. در محور عمودی می توانید فعالیت های پروژه را ببینید و در محور افقی نیز بازه زمانی انجام فعالیت های مختلف را تماشا کنید. این نمودار می تواند به شما کمک کند تا کارهای هر روز را به همراه زمان مناسب انجام آن ها مشاهده نمایید.

از زبان دکتر ماکان آریا پارسا ایده اولیه گانت چارت را یک مهندس لهستانی با نام کارول آدامیسکی در دهه 1890 ارائه نمود. تقریبا 15 سال پس از او یک مهندس آمریکایی با نام هنری گانت نسخه جدیدی از این نمودار را ابداع کرد. این نسخه در کشورهای غربی با استقبال مواجه شد و نمودار گانت توانست به شهرت جهانی دست پیدا کند. این نمودار در ابتدا به صورت دستی طراحی و استفاده می شد. امروزه به لطف کامپیوتر و نرم افزارهای تخصصی در زمینه مدیریت پروژه این نمودار نیز به روز رسانی شده است.

به اعتقاد دکتر ماکان آریا پارسا مهم ترین کاربرد گانت چارت توانایی مدیریت و برنامه ریزی اصولی پروژه های مختلف و دستیابی به نتیجه ای رضایت بخش است. مدیریت زمان بندی و همپوشانی فعالیت های مختلف در این نمودار می تواند کیفیت برنامه ریزی را به شکل قابل توجهی افزایش دهد. از طرفی این برنامه به شما کمک می کند تا بتوانید روند پیشرفت پروژه را نیز نظاره گر باشید. زمانی که پروژه توسط یک تیم بزرگ هدایت می شود این نمودار می تواند به تیم کمک کند تا وظایف هر شخص به طور دقیق و درست مدیریت شود.

معنی گانت چارت

کاربرد گانت چارت در مدیریت پروژه

 

طبق صحبت های دکتر ماکان آریا پارسا کاربرد گانت چارت در مدیریت پروژه موجب شده تا امروزه استفاده از این نمودار به یک امر ضروری در دنیای تجارت تبدیل شود. این نمودار تاثیر بسیار زیادی در کنترل و برنامه ریزی روند پروژه دارد. فعالیت های پروژه، تاریخ آغاز و پایان فعالیت ها، تاریخ شروع و اتمام پروژه، مدت زمان هر فعالیت و همپوشانی فعالیت ها از مهم ترین اطلاعاتی هستند که gantt chart در اختیار شما قرار می دهد. به طور کلی از اساسی ترین کاربردهای این نمودار می توان به موارد زیر اشاره داشت.

نمایش زمان بندی اولیه

از دیدگاه دکتر ماکان آریا پارسا از مهم ترین کاربردهای نمودار چارت این است که مشخص می نماید چه کسی در چه زمانی قرار است که کاری انجام دهد.

تشخیص درست منابع کارها

از طرفی نمودار گانت مشخص می کند که برای انجام فعالیت های پروژه در هر زمان به چه ابزار و منابعی نیاز است.

گزارش پیشرفت پروژه

این نمودار می تواند میزان پیشرفت پروژه را در بازه زمانی مشخص به شما نشان دهد.

کنترل پروژه و ارتباط با افراد ذی نفع

همانطور که از معنی گانت چارت پیداست این نمودار برای کنترل و مدیریت پروژه مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین شما در هر مرحله از اجرا به راحتی می توانید رویدادها را مشاهده نمایید و آن را به افراد ذی نفع نیز نشان دهید.

نمایش رویدادهای کلیدی

از طرفی رویدادهای کلیدی در این نمودار با استفاده از علائم و نشانه های خاص نمایش داده می شوند.

شناخت ضعف و ایرادات

مهم ترین کاربرد گانت چارت این است که شما می توانید تمامی نقاط ضعف و همچنین مشکلات پروژه را در هر مرحله از اجرای پروژه تشخیص دهید. بنابراین می توانید در سریع ترین زمان ممکن برای رفع مشکلات اقدام نمایید و از تاخیر در روند پروژه پیشگیری کنید.  

کاربرد گانت چارت

مزایا و معایب نمودار Gantt chart

یکی از مهم ترین نکاتی که پیش از استفاده نمودن گانت چارت باید بدانید، مزایا و معایب استفاده از این نمودار است. شناخت این ویژگی ها به شما کمک می کند تا استفاده موثرتری از نمودار گانت داشته باشید. از مهم ترین مزایا و معایب این نمودار می توان به موارد زیر اشاره داشت.

مزایای گانت چارت

  • مشاهده تمامی اطلاعات کلی و جزئی مرتبط با پروژه به طور همزمان و به شکل اولویت بندی شده
  • ارائه اطلاعات موثر به مدیران برای ارزیابی و کنترل فعالیت های مختلف
  • مقایسه تمامی فعالیت های پروژه در مقیاس های زمانی مختلف به منظور تعیین حداقل زمان مورد نیاز برای هر فعالیت
  • ارتباط بهتر و عمیق تر میان اعضای تیم به دلیل وجود اطلاعات درست و موثر
  • امکان شفاف سازی ارتباطات برای دستیابی به نتیجه دلخواه
  • مشخص نمودن تمامی اطلاعات مربوط به پروژه
  • تشخیص نحوه استفاده درست از منابع و اطلاعات پروژه
  • اندازه گیری و ارزیابی میزان پیشرفت پروژه
  • پیش بینی مشکلات و چالش های پیش رو و ارزیابی راه حل های مناسب
  • تکمیل و به روز رسانی اطلاعات تیم برای انجام فعالیت های پروژه
  • امکان نمایش میزان ارتباط و وابستگی فعالیت های مختلف

معایب نمودار گانت

  • نمایش تعداد فعالیت ها و همچنین نمایش ارتباط و وابستگی میان آن ها می تواند گانت چارت را یک نمودار پیچیده معرفی کند.
  • از طرفی برای نمایش وابستگی ها باید فعالیت هایی که به یکدیگر مرتبط هستند را مشخص نمایید.
  • برای درک منطقی برنامه و نمودار، اندازه برنامه با محدودیت همراه است.  

این مطلب ادامه دارد…

دیدگاه ها